Pogosta vprašanja

Kakšna je razlika med spletno rezervacijo in rezervacijo v turistični agenciji?

Na naših spletnih straneh www.potujnekam.com in www.rajski-maldivi.com so vam na voljo identična potovanja in po istih cenah kot v turistični agenciji. Rezervacijski sistemi za prikaz ponudb in rezervacije aranžmajev preko naših spletnih strani in rezervacijski sistemi, ki jih uporabljamo v poslovalnici so isti.

Prednost spletne rezervacije je, da lahko svoje počitnice, potovanje, križarjenje ali letalske vozovnice rezervirate udobno iz svojega naslonjača, 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Poleg tega prihranite stroške rezervacije, ki pri rezervaciji v poslovalnici znašajo 15 EUR, pa še parkirnega prostora vam ni treba iskati.

Kako rezerviram in plačam?

S pomočjo iskalnika na spletni strani ali zgolj z brskanjem po naši ponudbi si poiščite ponudbo, ki vam ustreza. Na strani, kjer je predstavljena ponudba, ki ustreza vašim iskalnim kriterijem, izberite datum in začnite rezervacijo z gumbom Naprej.

Rezervacija je hitra, varna in enostavna. V rezervacijski obrazec enostavno vnesite zahtevane podatke in rezervacijo potrdite s klikom na gumb Rezerviraj zdaj.

Plačilo boste izvedli na naš TRR in sicer na podlagi ponudbe, ki vam jo bomo na vaš e-naslov poslali v nekaj minutah po izvršeni rezervaciji.

Kakšne so možnosti plačila pri vas?

Izberite način plačila, ki vam najbolje ustreza

Običajni način s pologom akontacije

Za rezervacijo opravljeno vsaj 15 dni pred odhodom, je potrebno plačilo akontacije v višini 30% od skupnega zneska rezervacije. Preostali del plačila je potrebno poravnati 15 dni pred odhodom.

Plačilo na obroke (brez obresti)

Ob rezervaciji plačate akontacijo v višini 30%, naslednji mesec plačate 100 € in naslednjega 50 €..., do 10 dni pred odhodom, ko je potrebno poravnati razliko do celotnega zneska rezervacije.

Plačilo z brezobrestnim kreditom (0% obresti, 0 € stroški odobritve)

Ob rezervaciji plačate akontacijo v višini 30% od vrednosti aranžmaja, za preostali del pa najamete verjetno najugodnejši brezobrestni počitniški kredit. Postopek najema in odobritve je hiter in enostaven. Več informacij najdete na https://www.potujnekam.com/brezobrestni-pocitniski-kredit.

Plačilo v celoti

V kolikor želite, lahko svoje izbrane počitnice plačate naenkrat v celoti.

Podatke, potrebne za plačilo boste prejeli na svoj e-naslov ob zaključku rezervacije.

Plačila na poslovni račun SMR&Co, d.o.o. lahko izvršite na vaši najbližji enoti banke ali pošte ali preko vaše e-banke.

Ali dobim kakšen popust če plačam vse ob rezervaciji?

Upoštevajoč dejstvo, da so vse objavljene cene popolnoma transparentne in jih po pogodbi z našimi partnerji ne smemo spreminjati, plačate objavljeno ceno organizatorja potovanja v celoti. Pri nas nimamo in vam ne moremo priznati popusta za celotno plačilo oz. plačilo v naprej. Običajna poslovna praksa je, da znesek izbranega aranžmaja z vsemi vključenimi popusti (kot so first ali last minute kot tudi razne posebne in akcijske ponudbe) plačate po sistemu 30% na dan rezervacije, preostanek pa je potrebno poravnati najkasneje 15 dni pred odhodom (v kolikor ni s strani organizatorja potovanja določeno drugače).

Kaj je dokazilo o plačilu in kako ga pošljem?

Rezervacija je fiksno potrjena šele ob prejemu zneska ali vašega potrdila o plačilu.

Kot dokaz o izvedenem plačilu šteje:

 • fotokopija ali scan plačane položnice
 • posnetek zaslona (print screen) izvršenega plačila v spletni banki.

Dokazilo o izvedenem plačilu pošljite na elektronski naslov na rezervacije@potujnekam.com ali preko faxa na številko 04 502 18 11.

Ali dobim račun za plačilo aranžmaja?

Po opravljenem plačilu izbranega aranžmaja, boste v najkrajšem možnem času (ponavadi še isti dan) prejeli uraden račun za izvršeno plačilo.

Ne najdem iskanega aranžmaja. Kaj lahko storim?

Možno je, da ste vnesli takšno poizvedbo, kateri ne ustreza noben aranžma. Če ste vnesli vse iskalne parametre in ni primernih aranžmajev, se vam na strani rezultatov/ponudb izpiše, da nobena ponudba ne ustreza vašim iskalnim kriterijem in se vam ponudi alternativne možnosti/ponudbe.

V primeru, da kljub iskanju alternativne ponudbe ni rezultatov, predlagamo, da ponovite iskanje z nekoliko širšim terminom in/ali izpustite katerega od manj pomembnih kriterijev. V kolikor kljub vsemu ne bi našli primerne ponudbe, nas lahko pokličete na 04 502 18 11 ali nam pošljete e-sporočilo na naslov info@potujnekam.com in potrudili se bomo, da vam poiščemo najbolj optimalno ponudbo.

Kaj so Economy (Best Price, ruleta, Jolly, Promo, Spar) sobe?

V nekaterih turističnih objektih vam organizatorji potovanj ponujajo tovrstne tipe sob po posebno ugodni ceni. Oprema teh sob največkrat ustreza nekoliko nižji kategoriji sob izbranega objekta, zato ob rezervaciji tudi ni možen zahtevek oz. želja po določeni kategoriji sobe.

Sobe se lahko nahajajo na manj zaželenih lokacijah (soba nad diskoteko, nad kuhinjo, nad pomivalnico, sobe s pogledom na parkirišče, sobe ob dvigalu, na nekoliko bolj odmaknjenem koncu hotela, sobe bolj odmaknjene od restavracije, bazena,…). Največkrat gre celo za nekoliko manjše sobe z ožjim francoskim ležiščem (širine 130–160 cm), namenjene nastanitvi največ dveh oseb. Naknadna sprememba tovrstnega tipa sobe v hotelu samem je možna samo proti doplačilu in je odvisna od prostih kapacitet hotelirja.

Ali so moji podatki varni?

Vsi vaši podatki, ki jih posredujete ob postopku rezervacije na naši spletni strani so zaščiteni pred zlorabo in bodo varovani in uporabljeni v skladu z zakonom, uporaba pa omejena na potrebe izvajanja rezervacije v vašem imenu. Podatki o nosilcu rezervacije in potnikih bodo posredovani samo organizatorju potovanja za potrebe rezervacije in pogodbeni zavarovalnici za potrebe sklenitve izbranega zavarovanja.

Pri podjetju SMR&Co, d.o.o. razpolagamo s sodobno in varno informacijsko tehnologijo ter drugimi varnostnimi sistemi, ki preprečujejo kakršnokoli uporabo vaših podatkov v nasprotju z namenom njihovega zbiranja in/ali morebitne zlorabe s strani nepooblaščenih oseb.

Pri svojem delu upoštevamo in se dosledno držimo vseh veljavnih zakonskih obveznosti, ki nam jih nalagajo:

 • Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) (Ur. l. RS, št. 94/2007-UPB1),
 • Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom) (Ur. l. RS, št. 13/2007-UPB1),
 • Zakonom o poštnih storitvah (ZPSto-1) (Ur. l. RS, št. 102/2004-UPB1),
 • Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot) (Ur. l. RS, št. 98/2004-UPB 2) in
 • Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT) (Ur.l. RS, št. 61/2006) ter priporočila slovenske ter mednarodne zveze potrošnikov.
Lahko pri vas sklenem zavarovanje za primer odpovedi?

Seveda. Pri nas lahko sklenete zavarovanje rizika odpovedi za vaš aranžma ali letalsko vozovnico. V sodelovanju z našo partnersko zavarovalnico - Zavarovalnico Maribor d.d., vam nudimo dve obliki zavarovanja rizika odpovedi. Na voljo imate enostavno kritje in širše kritje, ki zajema precej več pogojev zaradi katerih lahko odpoveste svoje potovanje. Podrobnejše informacije si lahko preberete v Splošnih pogojih Zavarovalnice Maribor za sklenitev zavarovanja rizika odpovedi turističnih potovanj, ki se nahajajo tudi na naši spletni strani.

Katere podatke o potnikih moram posredovati in zakaj?

Vnesti morate vse zahtevane podatke o potnikih (označeno z zvezdico*). Podatke o potnikih zahtevajo organizatorji potovanj, hotelirji in letalski prevozniki zaradi evidence potnikov, izdaje potovalnih dokumentov in letalskih vozovnic ter zavarovalnice za sklenitev zavarovanj.

Na potovanje bi rad vzel hišnega ljubljenčka. Ali je to mogoče?

Hišne ljubljenčke lahko vzamete samo v primeru, da vam to dovoli hotelir ali letalski prevoznik v kolikor potujete z letalom. Ponavadi je za domače živali potrebno doplačilo na kraju samem, morate pa jih že v naprej najaviti. To storite med rezervacijo, kjer med opombe vnesete vrsto, pasmo in velikost domače živali.

Kje in kdaj dobim potovalne dokumente?

Pogoj za izdajo potovalnih dokumentov je dokončno plačilo aranžmaja po plačilnih pogojih navedenih v vaši prijavnici/pogodbi oz. na prejetem računu. Ker smo v našem podjetju odločeni po naših najboljših močeh skrbeti za naravo in okolje, vam bomo potovalne dokumente (obvestilo o odhodu, voucher, letalske vozovnice,…) poslali preko elektronske pošte na naslov, ki ste ga navedli ob rezervaciji. V kolikor to iz tehničnih ali drugih razlogov ne bi bilo izvedljivo, vam jih bomo v tiskani obliki še pravočasno poslali na vaš domači naslov.

Kaj je elektronska vozovnica (e-ticket)?

Narava elektronskih vozovnic omogoča hitrejše in ažurnejše obveščanje potnikov o morebitnih spremembah, zamudah, odpovedi letov in sicer preko telefonskega klica, SMSa, emaila itd.

Elektronska vozovnica ali E-vozovnica (E-ticket) nadomešča papirnato vozovnico. Ko je vozovnica izdana, slednja obstoji samo v elektronski obliki in sicer na strežniku letalske družbe. Priporočljivo si je vozovnico natisniti na papir, vendar slednji dejansko nima nobene vrednosti.

Za prijavo na let poleg identifikacijske številke (t.i. confirmation code), ki je unikatni del vsake elektronske letalske vozovnice, nujno potrebujemo osebni dokument.

Ali so v ceno ponudbe z letalom vključene tudi letališke takse?

Vse paketne ponudbe na naši spletni strani, pa naj bodo to odhodi iz Slovenije ali bližnjih avstrijskih, nemških ali italijanskih letališč, praviloma vključujejo vse letališke in varnostne takse kot tudi morebitna doplačila zaradi podražitve kerozina.

Pred dokončno potrditvijo vaše rezervacije na naši spletni strani, preko telefona ali preko e-pošte, dobite tudi povzetek kaj vse je vključeno v ceno izbranega aranžmaja.

Kaj so stroški prijavnine?

Po priporočilu Združenja turističnih agencij Slovenije pri prodaji turističnih aranžmajev ob sklenitvi pogodbe zaračunavamo prijavnino po veljavnem ceniku na dan rezervacije. Gre za povsem običajen in uveljavljen način plačila stroškov, ki nastanejo agenciji pri posredovanju in rezervaciji izbranega aranžmaja. V kolikor rezervacijo izbranega aranžmaja izvedete preko naše spletne strani samostojno, vam strokov prijavnine ne zaračunamo.

Vi nas angažirate, da za vas na svetovnem turističnem tržišču poiščemo najboljšo možnost za realizacijo želenega potovanja. V kolikor se s ponudbo strinjate, podate naročilo za rezervacijo aranžmaja in s tem plačate turistične in/ali ekološke takse (po objavljenih in takrat veljavnih transparentnih cenah, ki so priporočene s strani vsake posamezne države) ter stroške prijavnine kot nadomestilo za naše stroške.

Ti stroški vključujejo:

 • Iskanje primerne ponudbe
 • Zagotavljanje najnižje cene
 • Garancijo kakovosti in zanesljivosti naših partnerjev
 • Vso potrebno logistiko pri morebitnih kombinacijah storitvenih uslug
 • Spremljanje vaše rezervacije in informiranje o morebitnih spremembah (npr. sprememba timinga letalskega prevoznika, morebitne spremembe med potjo, posebna obvestila z destinacij, itd.)
 • Spremljanje kvalitetne izvedbe vašega potovanja oz. počitnic v času vašega potovanja na izbrani destinaciji (zagotavljanje asistence s strani predstavnika organizatorja potovanja)
 • Urejanje vseh potrebnih zadev za vaš varen povratek domov v primeru nastopa kakršnih koli nepredvidenih okoliščin (hitra evakuacija z destinacije, organizacija izrednih povratkov v primeru nenadne bolezni ali poškodbe – priporočamo zavarovanje z a asistenco v tujini,...)
 • Posredovanje in pomoč pri sestavi vseh potrebnih dokumentov v primeru zahtevkov za povračilo nastalih stroškov na poti ali morebitne reklamacije. Sestava spremnega dopisa in posredovanje pri naših partnerjih z urgenco, da se eventualni spor čim hitreje in korektno reši. Obveščanje o odgovoru s strani organizatorjev potovanj ali zavarovalnih hiš.
Kaj pomeni "rezervacija na vprašanje" in zakaj je potrebno plačilo akontacije v naprej?

V kolikor ste si izbrali aranžma, kjer je do odhoda oz. začetka le tega samo nekaj dni (3-5 dni) ali pa gre za počitnice ali potovanje v visoki sezoni ("high season"), je verjetnost, da hotel nima več razpoložljivih kapacitet po vnaprej objavljenih cenah, zelo velika. V tem primeru vam hotelir po navadi ponudi aranžma po višji ceni ali pa na podlagi poslanega povpraševanja (rezervacija na vprašanje – RQ), lahko celo odobri sobo po isti, se pravi nižji ceni. Ob poslani "rezervaciji na vprašanje" z naše strani do hotelirja, hotelirju z vplačilom dogovorjene akontacije garantiramo, da v kolikor potrdi rezervacijo na vprašanje, le to tudi sprejmemo kot obvezujočo.

V kolikor se po prejeti potrditvi "rezervacije na vprašanje" kljub vsemu odločite, da rezervacije ne boste sprejeli, nastanejo za vas storno stroški po splošnih pogojih organizatorja potovanja.

Ker so po naših izkušnjah možnosti za potrditev "rezervacije na vprašanje" približno 50%-50%, vam bomo vedno ponudili tudi alternativne ponudbe.

Zakaj so nekateri opisi hotelov na vaši strani v nemškem jeziku?

Glede na našo ogromno in raznoliko ponudbo turističnih aranžmajev, ki jih nudimo in upoštevajoč dejstvo, da preko 90% vse naše ponudbe predstavljajo tuji partnerji od katerih je največje število nemških in avstrijskih, je večji del hotelskih opisov v nemškem jeziku. Za hitro pomoč pri osnovnem prevodu priporočamo, da si skopirate opis hotela ter si pomagate z Google prevajalnikom ali podobnim brezplačnim prevajalnikom. Za podrobnejši in natančnejši prevod vam bomo z veseljem pomagali.

Kaj so "popotniške" oz. "backpacker" ponudbe in zakaj so občutno ugodnejše od ostalih ponudb?

Na naši spletni strani boste med veliko izbiro ponudb lahko naleteli tudi na ponudbe tipa Go&Flug ali Backpacker ponudbe (popotniške kombinacije). Te ponudbe so večinoma precej ugodnejše, saj vključujejo samo letalsko vozovnico s taksami ter eno nočitev v hotelu (v nekaterih primerih so na voljo tudi kombinacije z 2 ali 3 nočitvami). Koliko nočitev vključuje Backpacker ponudba je ponavadi razvidno iz imena hotela (Npr. Go&Flug Bangkok 2N – popotniška kombinacija letalske vozovnice ter 2 nočitev v hotelu v Bangkoku).

Kaj je vključeno v ceno ponudb na vaši spletni strani (pri počitnicah z letalom)?

Praviloma so pri počitniških aranžmajih z letalom vključene v ceno sledeče storitve:

 • letalska vozovnica z izbranega letališča do izbrane destinacije in nazaj
 • vse letališke pristojbine (letališke in varnostne takse)
 • asistenca predstavnika organizatorja potovanja na destinaciji (Za aranžmaje z odhodom iz Ljubljane, kjer gre za slovenske agencije je na destinaciji slovensko ali vsaj hrvaško govoreči predstavnik, pri poletih iz avstrijskih in nemških letališč pa nemško ali angleško govoreči predstavnik.)
 • transfer letališče – hotel- letališče (Lahko se zgodi, da pri nekaterih posebej ugodnih ponudbah in pri ponudbah, ki vključujejo redne letalske linije transfer ni vključen v ceno ponudbe. V takšnem primeru si transfer uredite sami oz. vam ga lahko proti doplačilu uredimo mi.)
 • izbrana storitev v hotelu (nočitev, nočitev z zajtrkom, polpenzion, polni penzion ali all inclusive)